Çevre Danışmanlık Hizmetleri
Çevre mevzuatı kapsamında denetime tabi kurum, kuruluş ve işletmeler, faaliyetlerinin mevzuata uygunluğunu, alınan tedbirlerin etkili olarak uygulanıp uygulanmadığını değerlendirmek, tesis içi yıllık iç tetkik programları düzenlemek üzere çevre görevlisi/görevlileri istihdam etmek veya çevre danışmanlık firmalarından çevre danışmanlık hizmeti almak zorundadırlar. İlgili yönetmelikler kapsamında firmamız işletmenizi çevreye kirletici etkisine bakarak Ek-1 yada Ek-2 listesinde olup olmadığınızı değerlendirmekte;bu listelerde yer almamanız durumunda Kapsam Dışı Yazısı alınmakta, listede yeralmanız durumunda ise Moyap İnşaat Mühendislik Danışmanlık Tur. Tic. Ltd. Şti. tarafından verilen çevre danışmanlık hizmeti kapsamında; firmanızın Ek-1 ya da Ek-2 de olması durumuna göre yönetmeliklerde belirlenen süreler çerçevesinde, Çevre Görevlilerimizi tesisleriniz degörevlendirilmektedir.
Çevre İzin/Lisansı Belgesi Alma
Moyap İnşaat Mühendislik Danışmanlık Tur. Tic. Ltd. Şti. Çevre izin veya çevre izin ve lisans e-başvuru dosyasını ve başvuru için gerekli bilgi, belge ve raporları hazırlayarak bu yönetmelikler doğrultusunda hizmet vermek üzere Bakanlık tarafından “ÇEVRE DANIŞMANLIK YETERLİLİK BELGESİ” ile yetkili kılınmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 10.09.2014 tarih ve 29115 sayılı Resmi Gazete ‘de "Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği" yayınlanmıştır. Bu Yönetmelik kapsamında çevre iznine veya çevre izin ve lisansına tabi işletmeler, çevresel etkilerine göre; a) Ek -1 Çevreye kirletici etkisi yüksek düzeyde olan işletmeler ( Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilir) b) Ek -2 Çevreye kirletici etkisi olan işletmeler ( İl Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri tarafından verilir ) olarak ayrılmıştır. Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan işletmelerin, çevre izni veya çevre izin ve lisansı alması zorunludur. İşletmelere verilen çevre izin veya çevre izin ve lisansı, on yıl süre ile geçerlidir. Çevre izin veya çevre izin ve lisansı başvurusu çevre yönetim birimi, istihdam edilen çevre görevlisi ya da Bakanlıkça yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmaları tarafından yapılacaktır. Başvuru dosyasının yetkili mercilere sunulmasından başvurunun sonuçlanmasına kadar olan tüm süreçler ile bilgi, belge ve raporların doğruluğu, mevzuata uygunluğu ve doğacak hukuki sonuçlar konusunda işletmeci ve hizmet satın alımı yoluyla işlemlerin gerçekleştirilmesi durumunda yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firması müteselsilen sorumludur.
Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED)
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerçekleştirilecek bir faaliyete ilişkin, faaliyet öncesi inşaat aşamasında başlayan ve faaliyet sırasında ve sona erdikten sonrada devam eden çevresel etkilerin incelenip, izlenip ve değerlendirildiği süreç olarak tanımlanır. Herhangi bir konuda faaliyete başlanmadan öncesinde o faaliyete ait 07.02.1993 tarih ve 21489 sayılı Resmi Gazete de yürürlüğe giren ve daha sonrasında 25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı Resmi Gazetede yayınlanıp yürürlüğe girerek en güncel şeklini alan Çevresel Etki Değerlendirilmesi Yönetmeliği kapsamında faaliyet sahiplerinin T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ya da bağlı bulundukları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmektedir. ÇED yönetmeliği içerisinde Ek-1 listesinde yer alan faaliyetler için ÇED Raporu, Ek-2 listesinde yer alan faaliyetler için Proje Tanıtım Dosyası hazırlatarak ve listeler içerisinde yer almayan faaliyetler içinde ÇED Kapsamdışı Görüş müracaatında bulunmak gerkmektedir. Moyap İnşaat Mühendislik Danışmanlık Tur. Tic. Ltd. Şti. ÇED ,yönetmeliği kapsamında ÇED raporlarının , proje tanıtım dosyalarının hazırlanması, hazırlatılması ve ÇED kapsam dışı görüşleri müracaatlarını Bakanlık ve İl Müdürlüklerine yapmaktadır. Moyap İnşaat Mühendislik Danışmanlık Tur. Tic. Ltd. Şti. 17.11.2015 - 17.11.2019 tarih 8637 numaralı yetki belgesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilendirilmiş Çevre Danışmanlık firmasıdır.
Atık Yönetim Planı/Entegre Atık Yönetim Planı Danışmanlığı
14.03.2005 tarihli ve 25755 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” gereğince atık oluşturan tesisler Atık Yönetimini sağlamak ve Endüstriyel Atık Yönetim Planını hazırlamak ile yükümlüdürler. Endüstriyel Atık Yönetim Planı, tehlikeli ve tehlikesiz atıkların oluşumundan bertarafına kadar sürdürülebilir çevre politikası için büyük bir öneme sahiptir. Tesisin faaliyet türüne göre oluşan atıkların, oluşum yerlerinin, miktarlarının ve türlerinin tespitinin yapılması gerekmektedir. Bu noktada 2872 sayılı Çevre Kanunu’na bağlı bir çok yönetmelik devreye girmektedir. Atıkların Yönetimi’nin ve Endüstriyel Atık Yönetim Planı’nın sağlıklı hazırlanması için yönetmeliklerin iyi analiz edilmiş olması gerekmektedir. Moyap İnşaat Mühendislik Danışmanlık Tur. Tic. Ltd. Şti. olarak uzman ve tecrübeli kadromuzla Atıkların Yönetimi ve Endüstriyel atık Yönetim Planı’nın sağlıklı hazırlanması konusunda, bize güvenebilirsiniz. Endüstriyel Atık Yönetim Planı, bir önce yılın atık miktarlarının değerlendirilerek gelecek 3 yıl içinde oluşacak miktarların tahmini değerlerini ve atıkların azaltılmasına ilişkin veriler bütünüdür. 3 aşamalı olarak gerçekleşen planda; 1.Aşama: Sahada verilerin toparlanması ve rapor için gerekli evrakların temini, 2.Aşama: Sahadan alınan veriler ile birlikte gerekli evrakların harmanlanması sonucu oluşan rapor, 3.Aşama: Raporun İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne sunulması ve onayın alınması. Endüstriyel Atık Yönetim Planı yasal bir yükümlülük olmakla birlikte gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakabilmek için çok gereklidir. Tesis atıklarınızın yönetimini bırakın Moyap İnşaat Mühendislik Danışmanlık Tur. Tic. Ltd. Şti. olarak biz yapalım, siz ise emin olarak geleceğe yaşanabilir temiz bir çevre bırakmış olun.
ENTEGRE ATIK YÖNETİM PLANI
Her geçen gün hızla artan nüfus ve değişen yaşam standartları atık miktarını ve atık çeşitliliğini artırarak kontrol ve yönetimini zorlaştırmaktadır. Atıkların oluşturduğu kirlilik buna bağlı mevcut ve potansiyel riskleri boyutunun her geçen gün artırarak, doğal kaynakların azalmasına sebep olmaktadır. Bu nedenlerle çağımızda atık yönetimi gittikçe önem kazanmakta ve karmaşıklaşmaktadır.
Entegre atık yönetimi, belli bir atık yönetimi hedefine yönelik olarak gerekli uygun yöntemin, teknolojinin ve yönetim programının seçilmesi ve uygulanmasıdır. Entegre atık yönetiminin hiyerarşisine bakıldığında;
1- Atık önleme
2- Atık azaltma
3- Yeniden kullanım
4- Geri dönüşüm
5- Geri kazanım
6- Nihai Bertaraf, hiyerarşisinden oluşmaktadır.
Moyap İnşaat Mühendislik Danışmanlık Tur. Tic. Ltd. Şti. olarak çevre bilinci gelişmiş firmalarımızla yaptığımız çalışmalarla Entegre Atık Yönetimini uygulayarak çevreye katkı sağlamaya devam etmekteyiz. Entegre Atık Yönetimi kapsamında firmalarımızda yaptığımız çalışmalar temel başlıklar olarak şu şekildedir;
1- Yasal Mevzuatın incelenmesi; Türk Ulusal Mevzuatların ve AB mevzuatlarının takibinin yapılarak uygulamalarımızı gelişmelere açık tutmak
2- Mevcut Atık Yönetiminin incelenmesi ve atık karakterizasyonu yapılması,
3- Geleceğe yönelik Nüfusun Belirlenmesi ve Oluşabilecek Atık Miktarının Tespiti,
4- Atıkların Kaynağında ayrı toplanması ve taşınması,
5- Geri Kazanılabilir Atıkların Toplanması ve Geri Dönüşüm Hedeflerinin belirlenmesi,
6- Özel Atıkların (Organik, Tıbbi, Tehlikeli) Ayrı Toplanması,
7- Atık Azaltımı hedeflerine ulaşılması,
8- Entegre Atık Yönetiminin sürdürülebilirliğinin devam etmesi için Eğitim ve Bilinçlendirme Çalışmalarının yapılması.
Su ve Atıksu Arıtma Tesisi Danışmanlığı
Moyap İnşaat Mühendislik Danışmanlık Tur. Tic. Ltd. Şti. Konularında deneyimli personeli ile "Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği" , "Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi" ve "Alıcı Ortamlara Atıksu Deşarj Standartları Ve Kirletme Yasakları Yönetmeliği" ve diğer Çevre Mevzuatları kapsamında firmanızın çözüm ortağı olmaktadır.
Çevre İzni Alınması İle İlgili Hükümler:
• Alıcı Ortama Atıksu Deşarjı Olan Kurum, Kuruluş ve İşletmeler İçin Çevre İzni
• Alıcı Ortama Atıksu Deşarjı Konusunda Çevre İznine Tabi İşletmeler İçin Genel Hükümler
• Alıcı Ortama Atıksu Deşarjı Olan Kurum, Kuruluş ve İşletmeler İçin Çevre İnine İtiraz
• Kirlenmeye Karşı Tedbir Yükümlülüğü
• Derin Deniz Deşarjı Olan Kurum, Kuruluş ve İşletmeler İçin Çevre İzni
Atıksu Altyapı Tesislerindeki Uygulamalar:
• Atıksu Toplama ve Bertaraf Yükümlülüğü
• Atıksu Bağlantı İzni ve Belgesi
• Kanalizasyon Sistemine Bağlantı Kısıtları
• Atıksu Toplama Sistemine Verilemeyecek Maddeler
• Atıksu Altyapı Tesislerine Bağlanabilecek Atıksuların Özellikleri
• Ön Arıtma Tesisleri
• Kanalizasyon Sistemine Bağlantı ve Boşaltımların Kontrol Düzeni
• Atıksu Altyapı Tesisleri Kullanımı Çerçevesinde Yönetmeliğin İhlali Kapsamına Giren Davranışlar
Çeşitli Hükümler:
• Denetim
• Haber Verme Yükümlülüğü
• Atıksu Arıtma Tesisi Proje Onayı
• İzleme
İş Sağlığı Ve Güvenliği (İSG)
İşyerlerinde iş sağlığı ve güveliğinin sağlanmasında ve mevcut şartların iyileştirilmesi konularında, sanayinin çeşitli sektörlerinde tecrübe edinmiş Moyap İnşaat Mühendislik Danışmanlık Tur. Tic. Ltd. Şti. çalışanları sizlere kaliteli bir danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
• İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatları çerçevesinde danışmanlık hizmetleri
• Çalışanlara yönelik kullanılacak kişisel koruyucu ekipmanların belirlenmesi
• Uyarı-ikaz işaret ve levhalarının belirlenmesi
• Acil durum eylem plan ve prosedürlerinin oluşturulması
• Risk analizi
• Düzenli ve etkin bir saha ziyareti
Ayrıca Moyap İnşaat Mühendislik Danışmanlık Tur. Tic. Ltd. Şti. 17.11.2015 - 17.11.2019 tarih 8637 numaralı yetki belgesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilendirilmiş Çevre Danışmanlık firmasıdır.